Jaren geleden werd ze doorverwezen naar een oogarts in Winterswijk. Met de bus naar een gezellig ziekenhuisje met gezellige artsen en verpleegkundigen. Na wat onderzoek met rare apparaten in donkere kamertjes kreeg ze de uitslag. Een macula pucker met een metamorfopsie.
‘Wat zegt u?’
Zonder knipperen herhaalde de arts de bizarre benaming. De uitleg heeft ze gemist, ze bleef op de woorden kauwen. Moest ze dit serieus nemen? Waar was ze in beland? Was het wel een echt ziekenhuis? Verdacht gezellig was het geweest, de vrouw achter de balie leek iedereen te kennen en schonk ook de koffie in. Dezelfde buschauffeur bracht haar glimlachend terug naar Enschede.
Thuis toch maar even opzoeken.

Macula pucker is plooivorming of littekenweefsel in de gele vlek. De macula is het middelste (centrale) deel van het netvlies achterin het oog. Dit is het gebied waarmee men scherp ziet. Het wordt ook wel de gele vlek genoemd.
De macula pucker kan leiden tot het ontstaan van een vertekend beeld (metamorfopsie) en een vermindering van het gezichtsvermogen.
Het komt ook bij het Alice in Wonderland-syndroom voor.